Czy wiec co weganie jedzą w pracy?

green-pancakes

Co to jest weganizm?

Najogólniej ujmując słowo „weganizm” oznacza pewną życiową filozofię i styl życia, który dąży do wykluczenia praktycznie wszelkich form wykorzystywania zwierząt i okrucieństwa wobec nich. Zatem weganie nie używają jedzenia, ubrań czy kosmetyków, które w jakikolwiek sposób są powiązane z okrutnym traktowaniem zwierząt. W aspekcie żywieniowym oznacza to przede wszystkim zrezygnowanie ze spożywania mięs, ryb, mleka i tłuszczy pochodzenia zwierzęcego, a także jaj czy miodu. Weganie nie noszą ubrań ze skóry, nie używają kosmetyków testowanych na zwierzętach, nie biorą udziału w rozrywkach, w których wykorzystuje się zwierzęta (np. : przedstawienia w zoo, wizyty w cyrku, rodeo, oceanarium czy uczestnictwo w polowaniach). Ludzie najczęściej decydują się na weganizm ze względów etycznych, zdrowotnych, ekologicznych, duchowych, a także religijnych.

Co zawiera wegańska dieta?

Dieta wegańska bogata jest w warzywa i owoce. Jej podstawą są produkty należące do pięciu podstawowych grup pokarmowych: warzywa i owoce, zboża oraz produkty zbożowe (np.: pieczywa, makarony i wszelkie produkty mączne), rośliny strączkowe (np.: fasole, soja, ciecierzyca, soczewica, bób, groch), a także orzechy, nasiona, oleje pochodzenia roślinnego i grzyby.

Co weganie jedzą w pracy?

Kuchnia wegańska ma charakter dań postnych, gdyż nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego. Bardzo popularne są zamienniki mięsa, nabiału, mleka, np. doskonale znana soja, mleko ryżowe i kokosowe, orzechy. Doskonałym pomysłem na posiłki do pracy są obecnie bardzo popularne zdrowe lunchboxy. Mogą one zawierać zdrowe, kolorowe i pyszne sałatki czy lekki przekąski. Świetnym rozwiązaniem jest sałatka zawierająca kuskus z domieszką pasty sezamowej tahini i soku z cytryny, awokado, ogórka i pomidora. Na przygotowanie takiego posiłku wystarczy kilka minut, bowiem kuskus zalewam się wrzątkiem, przykrywa i odstawia, a po upływie kilku minut dodaje pokrojone warzywa. Wśród wegan bardzo popularna jest również sałatka z zielonym ogórkiem, rukolą, papryką, szczypiorkiem i nasionami konopi bądź sezamu.

Doskonale smakuje ona z sosem z połowy limonki, 3 łyżek wody, 2 łyżeczek musztardy, sola i pieprzem. Zielona i zdrowa przekąska zachwyca nie tylko doskonałym smakiem, ale i wyglądem. Dodatkowo to prawdziwa bomba witamin, ponieważ konopie zawierają wysokiej jakości składniki, tj.: wszystkie niezbędne aminokwasy i kwasy tłuszczowe (Omega 3,6 i 9), łatwostrawne białko wysokiej jakości, większość odżywczych minerałów ( wapń, potas, fosfor, żelaz), błonnik pokarmowy oraz witaminy z grupy B oraz witaminę E. Doskonałym dodatkiem do sałatek są kotlety z soczewicy lub soi.

W diecie wegańskie bardzo często używana jest cukinia. Można bowiem jeść ja na surowo, zamieniać w makaronowe wstążki, dodawać do sałatek i surówek, dusić z dodatkiem innych warzyw, podsmażać, a także robić z niej ciasta, faszerować na wiele sposobów, albo zetrzeć na tarce i zrobić błyskawiczne,pyszne wegańskie placuszki, które idealnie pasują do lunchboxów.

Artykuł opracował sklep wegański z Katowic.