Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe – podstawy udanego wypieku
Nie ma chyba lepszego wypieku na świecie od drożdżowego ciasta. Wszyscy je lubią! Niby jego smak nie jest jakoś specjalnie wyszukany, nietypowy czy intensywny, ale to właśnie w prostocie kryje się ta cała siła – w końcu większość Polaków woli zjeść schabowego z ziemniakami, aniżeli uraczyć się mulami w białym winie czy krewetkami posmarowanymi serem pleśniowym. Przepis na ciasto drożdżowe jest przy tym stosunkowo prosty, dlatego w teorii każdy powinien sobie z nim poradzić.
Przy wykonywaniu wypieku warto jednak pamiętać o kilku kluczowych zasadach, aby nie popełnić żadnych błędów i uniknąć zakalca. Dobre ciasto drożdżowe musi być pulchne, objętościowe i aromatyczne. Dość problematyczna może być właśnie ta struktura ciasta. Po prostu musi być ono pulchne i obfite, dlatego nie wolno dopuścić do sytuacji, w której podczas pieczenia zacznie opadać i zrobi się z niego smutny i wiotki placek. A o odpowiedni poziom pulchności zadbają drożdże. To właśnie one doprowadzają do przeprowadzenia procesów fermentacji, dzięki którym ciasto zaczyna pięknie rosnąć w piekarniku. Ciasto staje się wtedy apetycznie objętościowe i niesamowicie pulchne i nic nie jest w stanie doprowadzić do jego oklapnięcia. O drożdżach na pewno nie wolno zapominać. To jeden z najważniejszych składników każdego ciasta drożdżowego.
Oczywiście do wykonania dobrego i aromatycznego ciasta drożdżowego potrzeba też kilku innych składników, o czym przekonamy się odszukując dobry przepis na ciasto drożdżowe. Mimo iż tym najważniejszym są właśnie drożdże (stąd właśnie wzięła się nazwa wypieku), to jednak one same nic nie zdziałają, jeżeli nie połączy się ich z odpowiednimi produktami spożywczymi. Na liście zakupów muszą więc pojawić się: jajka, dobrej jakości mąka, mleko (ewentualnie woda), cukier oraz dowolny tłuszcz (masło lub olej rzepakowy). Dobrym pomysłem będzie również dodanie niewielkiej ilości soli do ciasta. Dzięki niej droższe doprowadzą do szybszego i efektywniejszego wzrostu ciasta, ponieważ one żywią się właśnie solą.
Przepisy na ciasta drożdżowe są bardzo zróżnicowane i bez problemu można je znaleźć na różnych stronach internetowych związanych z gotowaniem i pieczeniem. Niezależnie jednak od tego, jakim schematem będzie się postępować, należy uważać na to, by nie popełnić kilku najczęściej powtarzanych błędów, przez które ciasto okaże się totalnym niewypałem. Po pierwsze – nie należy przetrzymywać go zbyt długo w piekarniku. Doprowadzi to do ściemnienia jego powierzchni oraz spowoduje, że ciasto stanie się zbyt suche.
Masy nie powinno się również przedwcześnie wyciągać z piekarnika, ponieważ w takim wypadku najprawdopodobniej od razu ona opadnie, a z ciasta stworzy się mało smaczny zakalec. Jeżeli jednak ktoś nie ma absolutnie żadnego talentu do pieczenia, a mimo tego chciałby spróbować wyjątkowego ciasta drożdżowego, zawsze może po prostu kupić je w dobrej piekarni. Dziś takie gotowe wypieki bywają naprawdę smaczne.