Stołówka w zakładzie pracy – co powinno się w niej znaleźć?

W większych zakładach pracy możemy spotkać stołówki, w których pracownicy mają możliwość zjedzenia zdrowego i pełnowartościowego posiłku. Co więcej, najczęściej to pracodawca finansuje te posiłki, a więc osoby zatrudnione nie muszą płacić za codzienny obiad. Niestety, niektóre pracownicze stołówki działają na tyle kiepsko, że wielu pracowników decyduje się na rezygnację z bezpłatnych posiłków na rzecz własnego jedzenia przynoszonego z domu.

Wiele stołówek w zakładach pracy wygląda jak pozostałości z minionej epoki, zarówno pod względem wystroju, jak i wyposażenia czy rodzaju serwowanych dań. Tymczasem pracownicy, którzy często pracują ciężko i fizycznie, potrzebują naprawdę dobrych i wartościowych posiłków. Pracodawca powinien więc zadbać o jakość pracy stołówki, gdyż może się to bezpośrednio przełożyć na jakość pracy wszystkich zatrudnionych osób. Im lepsze jedzenie, tym więcej wartości odżywczych, energii i chęci do codziennego działania.

Stołówka z dobrym wyposażeniem

Stołówki w zakładach pracy powinny w wielu przypadkach przejść choćby niewielką przemianę wystroju. Wiele z nich kiepsko wygląda – to pomieszczenia dawno nie remontowane, ciemne, z obrusami, które czasy świetności mają już dawno za sobą. Czasem wystarczy zaledwie kilka zmian, aby całe wnętrze prezentowało się o wiele lepiej i zachęcało do spożywania w nich posiłków. Przeobrażenia powinny również mieć miejsce w samej kuchni. Bardzo często posiłki nie są zbyt wartościowe lub codziennie jest serwowane niemal to samo. Tymczasem warto dbać nie tylko o różnorodność i jakość posiłków, ale również o ich wartość kaloryczną. To ważne szczególnie w zakładach, gdzie wykonywana jest ciężka praca fizyczna. Pracownicy powinni otrzymywać takie posiłki, które dostarczą im energii i faktycznie będą sycące. A więc w takich miejscach nie zawsze sprawdzą się różne modne trendy dotyczące zdrowego odżywiania, bycia fit i eksperymentowania z dietami.

Czasem lepiej odżywiać się na własną rękę

Niestety, w wielu zakładach pracy stołówki nie są zbyt atrakcyjne dla pracowników. W innych firmach nie ma ich wcale i każdy musi na własną rękę organizować sobie jedzenie. Dobrym pomysłem jest znalezienie restauracji, ciekawej knajpki czy firmy cateringowej, które zajmują się przygotowywaniem jedzenia na wynos. Można wtedy zamówić całkiem dobry obiad i zjeść go w przerwie w pracy. Pizza Wrocław to świetna propozycja dla osób, które w czasie pracy chciałyby zjeść coś ciepłego, smacznego, a jednocześnie pełnego dobrych składników i wartości odżywczych. Pizza serwowana przez dobre pizzerie to całkiem dobre rozwiązanie na głód w pracy i na pewno sprawdzi się o wiele lepiej jako posiłek niż niezdrowe przekąski czy szybkie jedzenie, które dostarcza pustych kalorii, ale nie energii. Jeśli jednak chcemy zamawiać jedzenie na mieście, zawsze warto sprawdzić co najmniej kilka różnych lokali, a także opinie o nich. Warto stawiać nie tylko na niskie ceny, ale również na dobry smak i wartościowe składniki. Najtańsze opcje nie zawsze będą dobrym rozwiązaniem.