Obowiązkowe rodzaje zlewozmywaków w komercyjnej kuchni

Komercyjne zlewozmywaki są ważną częścią każdego projektu kuchennego, a jeśli chodzi o komercyjne środowisko kuchenne, musi ono spełniać wszystkie narzucone standardy i wymagania. To tylko jedna z części konfiguracji Twojej komercyjnej kuchni. Jest wiele innych czynników do rozważenia, takich jak projektowanie i opcjonalne funkcje, które mogą się z nim wiązać.

kopalnia pracy promar

Poza tym istnieją również inne komercyjne zlewozmywaki, takie jak np. przenośne. Jeśli zdecydujesz się na to, możesz użyć ich nawet w domu, chociaż główny nacisk w tym artykule jest przeznaczony głównie do celów komercyjnych. Zlewozmywaki ze stali nierdzewnej znajdziesz w kuchniach:

  • hoteli,
  • restauracji,
  • firm cateringowych,
  • wielu innych.

Oto wszystko, co musisz wiedzieć o różnych typach i do czego są one używane.

Zlewozmywaki z komorami są zwykle używane do przygotowywania posiłków, czyszczenia i moczenia naczyń oraz myci żywności, w zależności od tego, ile jest tam przegródek. Zlewozmywaki jednokomorowe najlepiej nadają się do mycia produktu, napełniania garnków, osuszania cedzidła i innych czynności związanych z przygotowywaniem żywności. Zlewozmywaki dwukomorowe są idealne do rozmrażania żywności, mycia żywności, moczenia lub czyszczenia produktów, które nie wymagają dodatkowych zlewów. Trzy komorowe zlewy są zgodne z wymogami większości wydziałów zdrowia. Pozwala to na metodę zmywania, która wykorzystuje jeden przedział do mycia, jeden do płukania i jeden do dezynfekcji.

Nie są one używane do mycia rąk ani do celów związanych z utrzymaniem czystości. Muszą być czyszczone co cztery godziny zgodnie z większością przepisów. Zlew czterokomorowy służy do tego samego, co zlew jednokomorowy, ale z dodatkowym pomieszczeniem do namaczania, usuwania żywności lub podobnych działań. Zlewozmywaki komorowe mogą mieć różne rozmiary, tak aby pasowały do większości rozmiarów kuchni, a także mogą zawierać rynny spustowe i inne funkcje. Jeśli wybierzesz model z odpływem, upewnij się, że lokalizacja jest dogodna dla pełnego skorzystania z tej funkcji.

Przenośne zlewy

Zlewozmywaki przenośne są idealne na imprezy plenerowe bez dostępu do bieżącej wody. Można je również wykorzystać do mycia naczyń w kuchni handlowej. Istnieją tutaj również różne rodzaje. Głównie wykonane są ze stali nierdzewnej z odpływem zamontowanym na nogach. Nie mają kranu, ale można je podłączyć do źródła wody. Drugim rodzajem przenośnego zlewu jest wózek do mycia rąk. Są idealne do usług gastronomicznych, które mogą być mobilne.

Można je też dostać ze zbiornikami na ścieki, a niektóre z nich można nawet podłączyć do ciepłej wody. Mogą również zapewnić miejsca na dozowniki do mydła i ręczników papierowych.

Są też zlewozmywaki kuchenne, które przede wszystkim są używane wyłącznie do mycia rąk. Jeśli używasz tego w profesjonalnym środowisku usług gastronomicznych, zazwyczaj kod żywnościowy będzie wymagał, aby każda firma posiadała co najmniej jeden. Powinien być umieszczony w dogodnej lokalizacji, w której pracownicy mogą się do niego dostać przed podaniem jedzenia, lub po skorzystaniu z łazienki.

Przykłady solidnych zlewozmywaków możesz znaleźć na: Sklep GranDeco

Podobne artykuły