Nóż – atrybut szefa kuchni. Jak go wybrać?

Nóż szefa kuchni jest niczym partner do tańca. Nóż, który leży wygodnie i wdzięcznie w Twojej dłoni, może wydawać się obojętny dla kogoś innego.

lettuce-4217713_960_720

Kiedy zaczynasz rozglądać się za zakupem tego doskonałego noża kucharza – takiego, który sprawi, że krojenie, siekanie i każda inna czynność nim wykonywana będzie:

  • przyjemniejsza
  • precyzyjniejsza
  • łatwiejsza

Pamiętaj jak ważne jest, aby określić swoje osobiste preferencje i uświadomić sobie, że nie ma jednego noża idealnego dla wszystkich. Znalezienie idealnego noża może zająć trochę czasu, ale będziesz wiedział, kiedy go znajdziesz.

Gdzie szukać noża?

Pierwszym krokiem do znalezienia noża szefa kuchni, który będzie odpowiednie dla ciebie, jest wyszukanie sklepu ze sztućcami lub naczyniami z szerokim wyborem przykładowych noży. Musisz to poczuć i porozmawiać z kimś, kto może Cię poprowadzić – dlatego obsługa na profesjonalnym poziomie taka jak w e-sklepie z nożami Paczesny Tech ma ogromne znaczenie. Szukaj sprzedawców, którzy mogą doprowadzić cię do noża, który będzie Ci pasować idealnie i staraj się nie paść padaj ofiarą tych, którzy mówią ci cokolwiek chcesz usłyszeć, bylebyś kupił ich nóż.

Kolejna wskazówka jeśli chodzi o zakupy: miej otwarty umysł. Bądź jednym z klientów, którzy nie boją się poznawać szerokiej gamy noży, nie patrząc na cenę, aby określić rozmiar, kształt i wagę noża, który preferują. Następnie spróbuj zawęzić wybór do tych, które mieszczą się w Twoim budżecie.

Gdziekolwiek masz zamiar kupić nóż, zapytaj, czy możesz go zwrócić, jeśli stwierdzisz, że to jednak nie ten.

Jak testować nóż?

Jeśli to możliwe, spróbuj użyć swoich ulubionych kilku noży do zdań takich jak:

  • krojenie pietruszki
  • krojenie cebuli w kostkę
  • pokrojenie marchewki w cienkie plasterki
  • obranie dowolnego owocu

Czego szukać w nożu?

Dobry uchwyt to taki, który jest dla Ciebie wygodny i bezpieczny. Nie musisz się wysilać, aby go trzymać, nie powinien być śliski, gdy jest mokry. Na spodzie powinien być wystarczający prześwit, aby nie uderzać kostkami w trakcie siekania (wysokość ostrza ma na to wpływ). Niektóre uchwyty noży mają formy lub wcięcia ułatwiające trzymanie. To działa w przypadku niektórych osób. U innych wymuszają nienaturalny uścisk i sprawiają, że nóż jest trudny do trzymania pod niezgrabnymi kątami, na przykład podczas motylkowania piersi z kurczaka lub drążenia melona.

Jest jeszcze podpora – która jest grubą częścią metalu, gdzie spotykają się ostrze i rączka. Podpora może zwiększyć wytrzymałość i stabilność noża, a także działać jako osłona palca dla twojej dłoni. Niektóre kute noże mają tylko częściowe podpory, które nie sięgają aż do pięty ostrza, a niektóre noże, zwłaszcza noże w stylu japońskim, nie mają w ogóle podpory. Zaletą noży częściowych lub bez ostrzy jest to, że można ostrzyć całą długość ostrza, przechodząc przez łączenie. Trzymając nóż, zwróć uwagę na nachylenie od podpory do ostrza. Może być wyraźne lub stopniowe, ale żaden styl nie powinien sprawiać, że czujesz, że nie jest Ci wygodnie. Wręcz przeciwnie musi sprawiać, że jest Ci maksymalnie komfortowo.