Pomysł na biznes: sklep z żywnością bezglutenową

jp-gluten-o1-master675

Jeżeli szukamy pomysłu na biznes w branży, która nie do końca oferuje ogrom alternatyw na rynku – często stajemy przed trudnym zadaniem. Większość dochodowych oraz perspektywicznych dziedzin życia została w pełni opanowana przez konkurencyjne firmy. Przebicie się przez ścianę oferentów to zadanie ciężkie, często nieosiągalne bez odrobiny szczęścia.

Dla osób, które szukają ciekawej alternatywy, pomysłem może stać się zdrowa żywność. Niestety, także tutaj powoli doświadczamy ,,przepełnienia treścią”. Powstają kolejne firmy, spółki oraz giganci żywieniowi, którzy skutecznie hamują rynek przed napływem świeżej krwi.

Nie ma jednak nic straconego! Branża rozwijająca się w podobnym, lecz nieco innym kierunku nadal stoi przed nami otworem. O czym mowa? Oczywiście o żywności bezglutenowej.

,,Ciężki kawał chleba”

Dieta bezglutenowa dopiero od niedawna przyciąga nowych zwolenników. Obecne procesy wytwarzania zbóż a także badania naukowe dowodzą, że gluten nie jest nam potrzebny w diecie. Niektórym osobom jednak szkodzi. To zachęca kolejnych ,,ciekawskich” do przejścia na bezglutenowe odpowiedniki.

Myśląc o sklepie z żywnością bezglutenową należy zastanowić się nad opłacalnością takiej formy działalności. Prawdą jest, że to często ciężki kawał chleba. Pomimo wzrostu zainteresowania, nie możemy liczyć tutaj na stałe i szybkie zyski.

Sklep bezglutenowy stacjonarny musi być umieszczony przede wszystkim w dużym mieście. Regiony wiejskie są słabo uświadomienie w tej kwestii. Maleje liczba odbiorców a także szansa potencjalnego rozwoju. To skutecznie odstrasza osoby chcące założyć działalność związaną z bezglutenową żywnością właśnie.

Znalezienie odpowiednich dostawców, reklama oraz możliwości

Na diecie bezglutenowej przebywa aktualnie kilku znanych sportowców. To właśnie przypadek chociażby Novaka Djokovica zapoczątkował szersze zainteresowanie się tematem wśród miłośników tenisa i ogólnej aktywności fizycznej.

Odpowiedni dostawcy to klucz do osiągnięcia sukcesu. Podpisanie korzystnych umów powinno zapewnić nam płynność finansową. Musimy być świadomi tego, że sam biznes żywieniowy oparty na produktach bezglutenowych będzie rozwijał się stosunkowo wolno. Produkty pozbawione tego popularnego składnika odżywczego są drogie, wiele osób nie może sobie po prostu na nie pozwolić.

Kolejnym etapem jest stworzenie reklamy. W tym miejscu powinniśmy się zdecydować na działalność w sieci, stacjonarną lub też połączenie obu. Jest to o tyle istotne, iż wpłynie na ogólne koszty. Pracując tylko i wyłącznie online, możemy pozwolić sobie na mało dogodną lokalizację, głównie będziemy wysyłać produkty. Zaoszczędzimy także środki na uciążliwy wynajem a także pensje pracowników. Będziemy musieli jednak stworzyć odpowiedni marketing sieciowy, który pozwoli nam na zaistnienie w popularnych wyszukiwarkach.

Działalność stacjonarna to z kolei klasyczne wydatki, ale również brak wielkich kosztów związanych z prowadzeniem strony internetowej. Przyniesie oczekiwany efekt tylko w dużych miastach, w atrakcyjnej lokalizacji. W taką formę trzeba z pewnością więcej zainwestować, jednak jest to mniej ryzykowny sposób na wejście w biznes bezglutenowy i może okazać się łatwiejszym w rozwoju.

Źródło: http://przechowalnictwo-zywnosci.eu/