Porządek jest najważniejszy! 6 wskazówek dla restauratorów
Błyszczące okapy kuchenne, dywaniki bez plam, czyste łazienki i piękne powierzchnie zewnętrzne – wiele się dzieje w odniesieniu do utrzymaniu higienicznej restauracji… Oto kilka praktycznych wskazówek dotyczących czystości i higieny, o których należy pamiętać, jeśli jesteś w branży restauracyjnej:
Od czego zacząć? O czym pamiętać?
Jeśli prowadzisz restaurację, wiesz, że tłuszcz i bakterie mogą z czasem narastać na okapie kuchenki. Najlepszym sposobem na utrzymanie go w czystości i higienie jest zastosowanie metody czyszczenia parowego. Należy pamiętać, że siatkę drucianą należy czyścić ciepłą wodą z mydłem. Możesz także użyć tej samej metody czyszczenia dla wentylatorów wyciągowych, które mają zdejmowaną siatkę. W przypadku wentylatorów wyciągowych, które wykorzystują filtry papierowe do pochłaniania smaru i brudu, najlepszym rozwiązaniem jest wyczyszczenie siatki i wymiana starego filtra. Nie zapomnij zamoczyć i wyszorować wszystkie nadające się do prania rzeczy za pomocą nieściernych szczotek, aby uniknąć uszkodzenia materiału.
Polerowanie powierzchni ze stali nierdzewnej
Podczas czyszczenia i polerowania unikaj uszkadzania zewnętrznych elementów ze stali nierdzewnej za pomocą ściereczek z mikrofibry. Najlepiej również używać komercyjnych produktów czyszczących wysokiej jakości dla lepszego wykończenia.
Utrzymuj dywany, zasłony i serwety – w czystości i bez plam
Plamy można usuwać przez czyszczenie wysokociśnieniowe, ekstrakcję ciepłem i parą. Regularnie odkurzaj dywany, aby były całkowicie wolne od zanieczyszczeń, takich jak brud i kurz, które mogłyby splątać włókna dywanu. Upewnij się, że wszystkie zasłony i ozodby okien są prawidłowo wyprane.
Regularnie czyść lodówkę, armaturę i zamrażarkę
Podczas czyszczenia upewnij się, że usuwasz wszystko z lodówek i zamrażarek i sprawdzasz daty ważności każdego produktu. Należy używać uniwersalnych środków czyszczących i wilgotnej szmatki do czyszczenia tam, gdzie to konieczne. Baterie ceramiczne i pozostałą armaturę oczyścisz, przy użyciu uniwersalnego środka czyszczącego i wilgotnej ściereczki. Do wycierania zewnętrznej części wyżej wymienionych urządzeń potrzebna jest tylko wilgotna ściereczka, aby uzyskać doskonałe wykończenie.
Uniformy pracownicze
Klienci zauważają, jak prezentują się Twoi pracownicy. Upewnij się, że nie tylko mają ładne uniformy ale także, że te ubrania są zawsze schludne i wyglądają profesjonalnie.
Pozbądź się tłuszczu z frytkownicy i grilla
Tłuszcz, który gromadzi się na frytkownicach i grillach, może stanowić zagrożenie pożarowe. Wyczyść kosze, filtry, wieszaki i stojaki na butle oddzielnie i dbaj o to by wnętrze frytkownicy i grilla było pozbawione tłustych plam – wycierając je ręcznikami papierowymi i mokrą gąbką nasączoną ciepłą wodą z mydłem. Możesz również zanurzyć grille w wodzie z mydłem przez 24 godziny, aby usunąć utwardzone osady i poczerniały węgiel.
Zachowaj porządek w magazynie
Regularnie sprawdzaj półki w magazynie, aby sprawdzić, czy produkty osiągnęły lub zbliżają się do daty ważności, czy pojemniki są zużyte, czy mają pęknięte pokrywy i uszkodzone etykiety.
Urządzasz własny lokal gastronomiczny? Baterie ceramiczne mogą Cię zainteresować.
Czy ktoś z Was ma Grill Weber, którykolwiek z modeli, i może coś powiedzieć na temat jakości wykonania oraz wygody użytkowania? Poszukuję naprawdę dobrego, sprawdzonego i niezawodnego grilla, który będzie służył nieco dłużej niż tylko przez jeden sezon. Zależy mi przede wszystkim na bardzo dobrym wykonaniu urządzenia oraz wielu dodatkowych funkcjach. Może ktoś coś polecić?